För precis ett år sedan, den 11 juni 2010, lanserade jag den första versionen av Tågtider. Mitt syfte med tjänsten var att lösa de problem jag ställdes inför i min vardag, som du kan läsa om i Idén bakom Tågtider. I det här inlägget vill jag se tillbaka och reflektera över det gångna året samt de hinder jag mött på vägen.

Att tolka inkonsekvent information

Som du kanske redan har noterat, hämtar jag aktuell trafikinformation direkt från, bland annat, Trafikverkets webbplats. Därefter granskas, korrigeras och ordnas informationen till det du kan ta del av, exempelvis i form av tidtabeller för Stockholm C. Denna process är något jag under året kontinuerligt förfinat och optimerat för att ny trafikinformation snabbt ska kunna mottas via webb, SMS eller Tågtider API.

Den information som presenteras på tavlor eller via högtalare på stationer runt om i Sverige görs manuellt från trafikledningscentraler. Nedan är några av de, enligt mig, mest udda anmärkningarna i sin helhet som Trafikverket valt att publicerat under året.

Genom att se till dessa förstår du kanske delar av den huvudvärk jag ständigt drabbas av. Visst är det fint att redaktörerna på trafikledningen vill informera om alla händelser i tågtrafiken samt orsaken till dessa? Jag tycker dock att många av fraserna ovan snarare bidrar till förvirring, istället för att vägleda resenärer med relevant information. Vidare vill jag tydliggöra hur inkonsekvent data som verkligen publiceras. Fraserna nedan tolkar jag som samma anmärkning, att given avgång eller ankomst är inställd och ersatt med buss(ar).

För att snabbare och mer effektivt nå ut med information till resenärer föreslår jag att trafikledningen standardiserar de mest frekventa anmärkningsfraserna. Om inte annat för att undvika publicering av pinsamma felstavningar.

Tågtider i mobilen

Redan i september, i.o.m. lanseringen av Tågtider 2 var tjänsten anpassad för webbläsare i både smarta och enklare mobiler. Möjligheten att bevaka tåg via SMS har mottagits med öppna armar av resenärer runt om i landet. SJ gjorde i januari ett (halvhjärtat) försök med en liknande funtion.

När jag sedan byggde Tågtider API på Codemocracy tog det bara någon timme för ett par fantastiska utvecklare att bygga enklare appar för både iOS och Android. Just nu finns Tågtider i applikationer för följande mobila plattformar.

Tågtider i framtiden

Om du följt bloggen har du ganska bra koll på vad som komma skall. Tågtider för iOS (iPhone & iPod touch) är just nu i beta och vi trimmar in såväl push-servern som detaljer i appen. Därefter är det dags för Tågtider 3, först i form av ett helt nytt API följt av webb- och uppdaterade mobilapplikationer.

Så länge Trafikverket och/eller operatörer inte tar sitt ansvar och förmedlar relevant information till sina resenärer, kommer jag fortsätta underhålla och utveckla Tågtider.


För att kommentera det här inlägget, skriv en .