Tågtider hittar närmaste tågstation

Sedan Tågtider v2 hänvisas du som användare till närmaste tågstation (ex. Göteborg C) högst upp på startsidan. Denna positionering är baserad på den IP-adress du surfar från just nu och stämmer i de flesta fall bra, om du använder vanligt (fast) bredband. Om du istället använder tjänsten via mobil (GPRS/3G/4G) är det dock väldigt svårt att fastställa din position baserat på IP-adressen, vilket ofta ger ett uselt resultat.

Bättre positionering med Geolocation API

Om du använder en modern mobil enhet finns troligtvis möjligheten att berätta för tjänster som Tågtider var du befinner dig via GPS eller triangulering. Detta är, till skillnad från IP-positioneringen, ofta väldigt exakt och ger ett mycket bättre resultat för vilken tågstation som är närmast. Plattformar som stöds just nu:

Om du nu besöker Tågtider med en enhet som använder någon av plattformarna ovan möts du av ett meddelande likt detta:

“Webbplatsen Tågtider vill använda din nuvarande plats.”

Om du då väljer att delge din nuvarande position beräknas därifrån vilken av Sveriges alla tågstationer som du befinner dig närmast. Informationen sparas inte utan används direkt för att du ska slippa leta i en lång lista med stationer eller söka dig fram till rätt station.

Tweet

Svara på inlägget


Hittills bara en kommentar

Erik Pettersson

Jag fick notiser från användare som upplevt väldigt tvivelaktiga estimat för ”närmaste station”. Felet är identifierat, åtgärdat och berodde på att jag saknade koordinater för många av stationerna.

Hoppas det fungerar bättre nu!