Crowdsourcing av tågläget

Något som skrämmer mig är att knappt lokföraren vet precis var tåget befinner sig. Den informationen förmedlas från trafikledningen hos Trafikverket ut till resenärer via skyltsystem, ofta i form av urusla tidsestimat.

Längs spåren finns mätpunkter (trafikplatser) som hjälper trafikledningen att hålla koll på ett någorlunda tågläge, men dessa ger i värsta fall toleranser på ett par kilometer(!). Nya (men långt från alla) tåg använder GPS, men jag tvivlar starkt på att denna information förmedlas vidare från operatör till trafikledningen, just med tanke på informationens relevans och presision som jag nämner ovan. Rätta mig om jag har fel.

Följande tjänster positionerar tåg i Sverige baserat på aktuell trafikinformation från Trafikverket.

Många resenärer har GPS i mobilen

Det jag med säkerhet vet, är att på alla tåg befinner sig resenärer som har mobiltelefoner med inbyggd GPS. Om resenärer skulle dela med sig av sin position när de är ombord på ett tåg, kan vi tillsammans med hög precision beräkna var tågen egentligen befinner sig längs en given körsträcka.

Sociala plats-baserade tjänster såsom Google LatitudeGowalla, Foursquare och Facebook Places etc. möjliggör enkel delning av användares aktuella position genom s.k. incheckningar. Alla dessa tjänsters gemen är att positionerna där användare checkar in är fasta, vilket inte är direkt användbara för rörliga positioner som ex. tåg. Theodor Storm har redan implementerat Facebook Places i Tågtavlan som inspirerat mig till idéen ovan.

Första steget är att koppla samman positioner, tidstämplar och tågnummer. Vill du också checka in på tåget i syfte att ge bättre information till dina medresenärer?

Tweet

Svara på inlägget


Hittills 4 kommentarer

Theodor Storm

Hej! Kul att fler har hakat på denna idé. Incheckningen som resenärerna kan göra i Tågtavlan sedan i julas resulterar i två saker: en vanlig statusrad i Facebook (alltså inte Facebook Places) samt att man bidrar till att crowdsourca tågets position på det sätt du beskriver. Facebook Places är mig veterligen knutet till fasta platser, så jag tror inte det skulle fungera något vidare på tåg eftersom de (förhoppningsvis) flyttar på sig.

En annan sak som jag kan bidra med efter att ha samlat in GPS-data för tåg i två månader med hjälp av några tusen resenärer är att tåg är jättebra strålskyddsburar, vilket medför att GPS-mottagningen är usel. För att estimera ett tågs position kommer man därför behöva kombinera crowdsourcad GPS-positionering med andra tekniker för att gissa sig till var tåget befinner sig – det är åtminstone den väg jag kommer försöka gå när tid finnes.

Gustaf von Dewall

Helt lysande ide. Jag är på

Rickard Pettersson

Hehe, lustigt, satt bara för någon dag och funderade på liknande funktion för android appen Train Status Sweden som jag utvecklar.

Vore nice med ett öppet API som alla möjliga appar och tjänster kan använda.

Erik Pettersson

Theodor: Lite lynnigt att tågen i sig gör det svårt för signalerna att nå fram till enheterna. Men genom att få in en mängd data bör väl ett någorlunda positionsestimat kunna beräknas tycker jag. Det vore superbra om du finner fler metoder för positionering av resenärer/tåg och delar med dig.

Rickard: Vad roligt! Det är ju otroligt viktigt att vi inte stänger in datan på något sätt. Om crowdsourcing ska lyckas måste det vara enkelt att bidra.

Detta är ju som sagt endast första steget, att samla in data. Därefter ser jag redan flera alternativa metoder för att beräkna och estimera tåglägen utfrån en datamängd.